Uw advertentie hier?

Veilig online gamen

Online gamen op de PC is voor velen een populaire vorm van entertainment en ontspanning. Bovendien is het een geweldige manier om samen te spelen met vrienden of nieuwe mensen te leren kennen. Met duizenden verschillende games beschikbaar, biedt online gamen een uitdagende en boeiende ervaring voor elk type gamer. 

Leerzame games

Er veel online games beschikbaar, sommige games zijn niet alleen goed entertainment maar ook nog eens leerzaam voor jong en oud. SimCity is een spel waarin spelers een stad moeten bouwen en beheren, waardoor ze economische en politieke vaardigheden kunnen ontwikkelen. Via taalprogramma Rosetta Stone kunnen spelers een nieuwe taal leren door middel van interactieve games en gesprekken. Foldit is een puzzelspel waarin spelers eiwitten moeten vouwen en de wetenschappelijke gemeenschap kunnen helpen bij het oplossen van echte onderzoeksproblemen. En de game CodeCombat leert kinderen programmeren door ze code te laten schrijven om een personage te besturen en verschillende uitdagingen te voltooien. Er zijn daarnaast ook tal van gratis spelletjes portalen, die een keur aan spelletjes aanbieden. Ook voor leerzame spelletjes kunt u bijvoorbeeld terecht op dit Nederlandse games portaal of dit Belgische spelletjes portaal. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat er van tijd tot tijd advertenties getoond worden.

Risico’s van online gamen

Maar online gamen kan risico's met zich meebrengen zoals malware, phishing en identiteitsdiefstal. Daarom zijn hier enkele tips om uw online gaming-ervaring veiliger te maken.

Houd uw software up-to-date

Zorg ervoor dat uw besturingssysteem en antivirusprogramma altijd up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingspatches en updates. Maak daarnaast alleen gebruik van een betrouwbare game-client, een game-client zorgt ervoor dat u verbinding kunt maken met de servers van een game zodat u de game kunt spelen, het is als het ware de interface waarmee u toegang heeft tot de game. Het is belangrijk om alleen game-clients te downloaden van betrouwbare bronnen, zoals de officiële website van de game-ontwikkelaar of een gerenommeerde game-distributeur zoals Steam.

Gebruik sterke wachtwoorden 

kies sterke wachtwoorden en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Voor extra veiligheid kunt u ook gebruik maken van tweestapsverificatie als deze beschikbaar is. Dit is een extra beveiliginglaag zoals een controle SMS of een authenticatie-app. 

Gebruik een VPN 

Gebruik een virtual private network (VPN) om uw internetverbinding te beveiligen en uw online activiteiten te versleutelen. Op deze manier kan niemand zo maar aan uw persoonlijke gegevens komen. Ben zelf ook altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie met andere spelers, zoals uw naam, adres, telefoonnummer of financiële informatie.

Terug naar PC beveiliging
onderwijsplein-vindiq