Uw advertentie hier?

Tips voor veilig online beleggen

Online beleggen is een manier om te investeren in financiële bezittingen via het internet. Dit kunnen o.a. aandelen, obligaties, fondsen, ETF's en cryptocurrencies zijn. Door online te beleggen, kunt u toegang krijgen tot een breed scala aan beleggingsmogelijkheden en markten vanuit het comfort van uw eigen huis. U wilt natuurlijk wel dat uw online financiële bezittingen veilig zijn, hier zijn tips om veilig online te beleggen.

Kies een betrouwbare broker

Een broker is een tussenpersoon die optreedt als bemiddelaar tussen u als belegger en de financiële markten. Een broker biedt beleggers toegang tot verschillende beleggingsproducten en helpt hen bij het uitvoeren van transacties op deze markten. Het is dus belangrijk dat u een gerenommeerde en betrouwbare online broker kiest. Controleer of de broker is gereguleerd door de relevante toezichthouders en zoek naar recensies van andere beleggers om er zeker van te zijn dat de broker betrouwbaar is. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld dit portaal bezoeken. Voor alle relevante online brokers vindt u hier een review. Daarnaast is er ook een handig stappenplan beleggen dat u helpt bij uw eerste beleggingsstappen.

Gebruik een sterk wachtwoord

Om de veiligheid van uw beleggingsaccount te waarborgen, is het belangrijk om een sterk en uniek wachtwoord te gebruiken. Daarnaast raden we u altijd aan om twee-factor authenticatie in te schakelen, wat een extra beveiligingslaag toevoegt. Verander uw wachtwoord ook met enige regelmaat, het kan altijd zijn dat deze door een datalek niet meer veilig is. Controleer daarom ook regelmatig uw beleggingsaccount of er geen ongeautoriseerde activiteiten zijn.

Gebruik een VPN

Een VPN zorgt ervoor dat uw internetverkeer wordt versleuteld en dat uw online activiteiten worden afgeschermd voor derden. Dit kan helpen om uw gevoelige financiële informatie, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, te beschermen tegen hackers. Een VPN biedt echter geen garantie dat u volledig beschermd bent tegen alle vormen van online bedreigingen. Zorg er daarom voor dat uw antivirussoftware en besturingssysteem up-to-date zijn om eventuele beveiligingsproblemen te voorkomen. Vermijd daarnaast openbare wifi-netwerken deze zijn over het algemeen niet veilig en kunnen gevoelige informatie blootstellen aan hacken, zelfs als uw anti-virussoftware up-to-date is. Beleg daarom alleen op een beveiligd netwerk met VPN.

Let op phising

Wees voorzichtig met phishing e-mails, deze nep e-mails kunnen zich voor doen als uw bank of online brokers. Dit is een veelgebruikte tactiek om inloggegevens en andere gevoelige informatie te stelen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het openen van e-mails van onbekende afzenders en verdachte e-mails te melden of te verwijderen. Als u twijfelt over de authenticiteit van een e-mail, controleer dan de afzender en de URL van de link voordat u op iets klikt.

Investeer in wat u begrijpt

Het is belangrijk om alleen te beleggen in wat u begrijpt en waar u vertrouwen in hebt. Laat u niet verleiden tot het beleggen in beleggingsproducten waarvan u de risico's niet of nauwelijks begrijpt. Hoe aantrekkelijk een beleggingsmogelijkheid ook kan klinken, zorg er altijd voor dat u goed ingelezen bent voordat u geld investeert. 

Terug naar Geldzaken
onderwijsplein-vindiq