Uw advertentie hier?

Inbraakpreventie – Zelf voorkomen

Het is een triest maar waar feit dat het aantal inbraken in veel delen van het land stijgt. Een manier om te voorkomen dat uw huis een potentieel doel wordt, is door een beveiligingssysteem te installeren. Maar ook als je een beveiligingssysteem hebt, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om je huis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers.

Hier geven we enkele tips die u in uw levensstijl kunt toepassen om inbraak te voorkomen.

Organisatorische maatregelen:

#1 Sluit alles veilig af 

Wanneer het huis voor een korte periode wordt verlaten is het alsnog belangrijk om even alles dicht te maken. Denk aan het toiletraampje of een klapvenster. Het is voor een inbreker zeer eenvoudig om via zo een raam binnen te komen en in een korte tijd het huis leegplunderen. 

#2 Bewaar slechts een minimum aan waarden

Zorg dat waardevolle spullen uit zicht liggen, verspreid eventueel waardevolle spullen zoals geld, juwelen of andere kostbare spullen. Steeds meer mensen hebben een kluis, maar het is verstandig om deze kluis niet in het zicht te plaatsen. Dit is voornamelijk handig voor spullen die mensen niet veel gebruiken. 

#3 Schade beperken

Op het moment dat iedereen afwezig is voor een langere tijd is het ook niet verstandig om sloten van binnendeuren of kastdeuren op slot te doen. Als een inbreker binnen het huis is gekomen zonder dat het alarm is afgegaan, dan hebben ze in principe vrij spel en slopen ze ook het geen dat in de weg staat. 

#4 Een bewoonde indruk achterlaten 

Op het moment dat het huis voor een langere tijd onbewoonbaar is (zoals wanneer u op vakantie gaat), dan is het belangrijk dat u de volgende punten doet. Laat uw brievenbus regelmatig leegmaken als u voor langere tijd afwezig bent door een vertrouwd persoon. Hang geen briefjes die uw afwezigheid bevestigen ('deze week geen brood' bijvoorbeeld ). Laat geen boodschap op uw voicemail achter die de duur van uw afwezigheid aangeeft.

Mocht u een avond uit gaan, dan kunt u een aantal lichtjes aan laten met de gordijnen dicht. Dan kan de inbreker niet 100% zeker zijn dat er niemand thuis is.

#5 Zorg voor een goed sleutelbeheer

Huis- en autosleutels 's nachts veilig opbergen en niet op de tafel laten liggen. Bevestig ook nooit een adreslabel aan uw sleutel(bos). Bewaar geen sleutels onder de mat, in of onder een bloembak, in de brievenbus, inbrekers kennen deze plaatsen maar al te goed.

#6 Geef de inbreker geen hulpmiddelen

Het is verstandig om gereedschappen niet buiten te laten liggen, zoals een ladder ofdergelijke. Ze kunnen deze zeer goed gebruiken. Het is ook mogelijk om een schakelaar toe te voegen, mocht  u buitenstopcontacten hebben. Hierdoor kunnen inbrekers ook geen stroom in de nacht gebruiken. Heeft u een tuinhuisje of schuur? Sluit deze dan ook veilig af. 

#7 Wees waakzaam 

Wees altijd waakzaak in uw woonomgeving, signaleer verdachte zaken onmiddellijk aan de politiediensten. Geef uw vakantieperiode ook door aan uw buren of vertrouwenspersonen om zo extra op te letten. U kunt ook de wijkagent contacteren om vakantietoezicht aan te vragen.

Zorg ook dat alle waardevolle spullen geregistreerd staan, zodat het naderhand eenvoudiger door te geven is aan de verzekering. 

Terug naar Inbraak en diefstal
onderwijsplein-vindiq